on януари 19, 2011 by admin in ЕМДР в практиката, Comments (0)

Болести и Проблеми Лекувани Чрез ЕМДР

Болести и проблеми, при които ЕМДР е доказала своята ефективност:

Тревожност, панически атаки, фобии, ОКР, травма, ПТСР, стрес,  загуба, проблеми с привързаността,  ниска себеоценка

Тревожни разстройства: тревожност достигнала връхната си точка, която е неприемлива по своя интензитет и/или създава значителни проблеми  при справянето с нея и функционирането на индивида.

Паническо разстройство: маркирано е от панически атаки: заливащи чувства на  ужас/страх с придружаващие ги  физически усещания като ускорен пулс, треперене, недостиг на въздух, невъзможност за концентрация, замайване (има около 20 различни симптома,  които могат да се появят в комбинация един с друг).

Комплексна фобия: избягващо поведение, което става проблематично за функционирането на индивида, с което се цели  да се избегне  интензивната емоция/ физическото усещане  и да не им се припишат  неща, които се свързват  с тези чувства/усещане. (т.е.” Вероятно имам сърдечен пристъп, полудявам, ще изляза извън строя, ще загубя контрол.”)

Специфична фобия: поведение на  избягване, което се дължи на   определена ситуация (животни, посещение при зъболекар, летене)

Социална тревожност : тревожност и/или поведение на избягване,  което възниква около взаимодействия с  други хора, като излизане на среща, социални ситуации, бизнес срещи…Това може да създаде значителни проблеми в професионалното поприще  и в областта на личните връзки.

Генерализирана тревожност: тревожност,  която  те съпътства през целия ти живот  и причинява хронично страдание и усещането, че нещо лоше ще се случи и/или  ще излезе извън твоя контрол.

Обсесивно Компулсивно разстройство: тревожност, която резултира в страховити и нереалистични вярвания и причинява интензивен импулс към различни действия по един прецизен начин  с цел намаляване на  тревожността. Тези мисли се разпознават като свои собствени (не като идващи от външен източник) и често могат да бъдат видяни като  нереалистични, когато нивото на тревожността спадне; това са тревожни мисли, които няма да доведат до насилие или вреда за други хора.

Травма: когато се случват травматични  неща, които  не са преработени, хората се чувстват замръзнали/застинали  в събитието: загуба, нараняване, смърт на близък човек, насилие, инцест, липса на любов или обгрижване- това  са все примери  на травма; своевременно лекуваната травма може да предпази от ПТР.

ПТСР: симптоми, които попадат в категорията на  интензивни  емоционални  чувства (тревожност, яд, депресия) или   дават усещането за  вкочененост, поведение, което е често избягващо, acting out( напр. ярост),нараняване на себе си или на другите, суицидни мисли и невъзможността да  се види ясно надеждно бъдеще и пътя към него: екстремни чувства  на заседналост в повтарящ се затворен кръг  (често с внезапно появяващи се картини от  събитието или внезапно връхлитащи и заливащи емоционални/физически усещания, които са много дискомфортни , но не знаеш защо са там.)

Остро Стресово разстройство: някои или всички от по-горе споменатите симптоми започват да се появяват  в 1-ия месец след травмата,  незабавното лечение би могло  да предпази от развитието на ПТСР и други хронични състояния.

Управление на стреса: животът изглежда като излязъл извън контрол; прекалено много сме заети; имаме проблеми с врзъките ни в  къщи, в училище или в работата, чувстваме се  претоварени през по-голямата част от времето, имаме затруднения с концентрацията, не можем да си починем. Разбиране и управление на стреса могат да ни помогнат  да се фокусираме, да бъдем по- продуктивни и да ни позволят да  релаксираме и да се радваме по- пълноценно на живота.

Скръб и загуба: загубата може да дойде под много форми: смъртта на близък обичан човек, краят на една връзка, загубата на работа, често  разбираме, че не можем да продължим напред… Хората могат да застинат в мъката и тъгата и да се затруднят да редифинират себе си след загубата.

Окуражаване при представяне : много от нас са имали случаи , при които  сме загрижени, как точно ще се предствим:  интервю за работа, важна реч, свързана с работата,  спечелване на състезание. За някои хора това притеснение се превръща в изключителна тревожност. Вероятно предишни негативни опити  започват да се връщат в подсъзнанието ни. Понякога ранно- детски преживявания и травма могат да ни попречат да направим най-доброто и да се предстваим в най-добра светлина. Разрешаването на тези проблеми, както и научаването, как да се справим със стреса и тревожността, които могат да придружават тези събития, ще ни позволят да вървим напред.

Проблеми с привързаността: ранни загуби, раздяла, травма през детството/юношеството могат  да повлияят на нашата способност  да се адаптираме и привързваме към други; това може да е объркващо за нас, тъй като то причинява  затруднения  във връзките ни  и това ни кара често да имаме нереалистични очаквания от тези връзки.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Няма коментари

Вашият коментар

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>