on октомври 26, 2012 by admin in ЕМДР в практиката, Comments (1)

Социална фобия – лечима ли е тя?

Социалната фобия  е личностово разстройство, което поради безпричинен извънредно силен страх, да бъде съден от другите, да бъде видян, разглеждан критично  или въвлечен в каквато и друга  дейност, изискваща социални взаимоотношения, пречи на човек да имa здравословен социален живот. Макар че няма научни доказателства  за истинските причини за социалната фобия, знаем, че има хора с определени характеристики  и личност, които са по- раними. Освен това има специфични обстоятелства, които могат да доведат до социална фобия.

Причини и рискови фактори за социална фобия

Има различни причини и множество рискови фактори, особено в детството и юношеството, но да разгледаме най-често срещаните:

Има 3 главни подлежащи причини на социалната фобия, идентифицирани в повечето случаи.

Наследствени:

В много случаи индивиди и деца, чиито родители  страдат от социална тревожност,  са склонни да развият социална фобия  вследствие на заложения генетичен код, но това не означава , ще разстройството ще продължава цял живот. То може да бъде преодоляно с подходящо лечение, особено в ранна възраст.

Причини от  околната среда

Като деца ние сме много уязвими към околната среда,  в която живеем; в зависимост от нея ние изграждаме нашата ценностна система, поведение и убеждения, които в някои случаи са погрешни. Ако детето живее в семейство, в което се избягва социалната активност, където не се позволява на детето да изказва мнение  или родителите са прекалено протектиращи, и самите те са срамежливи, то това може да доведе до  социална фобия на детето.

Неврологични причини

Има и много неврологични причини, при които  химичен дисбаланс в мозъка  може да причинят социална фобия; причината е   дисбаланс в дистрибуцията на серотонин в мозъчните клетки. Когато това се случи, дадена  нормална социална ситуация може да бъде видяна  като плашеща за индивида.

Други  учени споделят  идеята  за амигдалата ( бадемовидното ядро) като причина за социална фобия. Това е, защото амигдалата  регулира отговора  на страха,  и  ако тя е свръх реагираща, Вие може да  развиете социална фобия.

Трите главни причини за социална фобия при тийнейджърите

Бих казала, че трите най-главни причини за социална фобия при юношите са:

Негативният опит

Когато тийнейджър има притеснително преживяване  в училище или пък някой го унижава пред връстниците за нещо или за тялото му, той може да развие социална фобия. Това негативно преживяване  може да се превърне в травма, която да провокира тревожност  в присъствието на  хора и страх да не бъдеш оценяван критично от другите.

Трябва да сме наясно с това и да сме внимателни в общуването с юношите, защото те са много раними  по отношение на критиката и всичко, което може публично да ги засрами.

Средата

Както споделих по- горе,  семейната среда  играе важна роля  в развитието на личността на детето  и юношата, затова е важно то да бъде  окуражавано за  социалните контакти, за да може да  се избегне социалната тревожност.

Генетично:

Някои наследяват проблема от родителите си.  В тези случаи юношите трябва  да се подложат на лечение  с психотерапия и лекарства, за да могат да го контролират и преодолеят.

Това са едни от съществените  перспективи и причини за социалната фобия, но най-важното е, че можете да намерите помощ за вас или Вашия близък, страдащ от това. Има много последствия, ако не се лекува фобията, някои изпадат  в тежка депресия  и алкохолизъм с надеждата  да се справят със своите симптоми.

Потърсете помощ навреме (виж. повече в статията Какви проблеми, могат да бъдат лекувани с ЕМДР – терапията)

 

 

1 коментар

  1. ИВАН

    септември 12, 2013 @ 3:24 pm

    Д-Р ЕМИЛ КАЛУДИЕВ ВЪВ ВМА СОФИЯ ЛЕКУВА МНОГО УСПЕШНО СОЦИАЛНА ФОБИЯ ПОТЪРСЕТЕ ГО НЕЧАКАЙТЕ!!!

Вашият коментар

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>