on октомври 30, 2012 by admin in ЕМДР в практиката, Comments (0)

Кога да потърсим Специализирана помощ

 Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR

 психотерапия за  Оцелели след травма или загуба

 Събитията могат да включват

Автомобилна катастрофа пожар Трудова злополука
Нападение Обир/ грабеж  Изнасилване
 Насилие над деца  Природни бедствия  Свидетел на насилие
 Нараняване или болест  Нараняване на любим човек  Загуба на любим

  Симптомите могат да включват:

Стрес  Депресия  Тревожност или паника
 Срам или вина  Мрачно настроениеили безпокойство  Проблеми със съня
 Не издържате  Страхове  Нощни кошмари
Раздразнителност Ниска   самооценка Проблеми във връзката

                                       

Проблемът

Какво се случва след изключително  страховито или мъчително преживяване? Вместо да се справим с него, ние често ”зацикляме”.Това може да доведе до стресиращи промени  по отношение на това как се чувстваме, мисли и т.н. Може дори да не осъзнаваме , че тези промени имат връзка с това преживяване, до момента ,в който не си спомним, колко различни са били нещата преди това. Може и самият спомен да бъде проблем, изскачайки най-неочаквано по един силно безпокоящ ни начин.

Решението

Как да излезем от това “зацикляне” и да се освободим от симптомите. Много експерти вярват, че единственият път” е –  да се изправим наистина лице в лице с това   и да преработим безпокоящите  ни спомени. Това може да бъде направено по много  начини . Психотерапевтите са обучени да подпомагат този процес.

  ЕМДР

ЕМДР е интензивна интегративна психотерапия за преработка на безпокоящ ни материал. Тя може да бъде прилагана единствено от  професионалисти от областта на психичното здраве  със съответното обучение и лиценз за практикуване на ЕМДР. Тя е безопасна и не включва нито хипноза, нито медикаменти. Научни изследвания доказват, че ЕМДР  е изключително полезна като улеснява лечението, правейки го по- бързо и ефективно.

 

Няма коментари

Вашият коментар

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>