on декември 11, 2012 by admin in ЕМДР в практиката, Comments (0)

Как ЕМДР терапията помага в периода на възстановяване от зависимости?

EMDR е  психотерапия,която  помага на клиентите да преработят трудни спомени,  особено травматичните. Много хора, които са в процес на възстановяване от зависимост имат  тежки спомени, свързани с миналото – преживявания, които са довели до тяхното пристрастяване или спомени, свързани с използването на вещества  и консумиране на алкохол. Около 60 процента от хората, които са в процес на възстановяване са имали сериозно травматично преживяване в миналото си. Някои от тези стари непреработени травми  водят до повтарящи се рецидиви.
Започвайки от симптомите  или оплаквания, които имате в настоящето, EMDR терапевтът ще ви помогне да идентифицирате спомените, които са  допринесли  за настоящите Ви затруднения. Следвайки процедурите , разработена от Франсин Шапиро, терапевтът ще Ви  помогне да  разрешите  настоящите затруднения чрез  преработката  на стари спомени. От тук идва и това дълго  име на ЕМДР – терапията- десенсибилизация и преработка чрез движение на очите. В началото, когато методът е създаден, това се е случвало чрез  движенията на очите; днес клиентите могат да избират вида на двустранна стимулация на мозъка, в зависимост от това, какво  харесват най-много.

Докато клиентът е в ранна фаза на възстановяване, преди клиентът  да  започне дълбинна психотерапевтична работа, добре е  да се разработи солидна  програма за възстановяване, в която да има много подкрепящи фактори. Понякога  възстановяващият се  клиент може да “забуксува” или да се стигне до релапс, именно заради старите травматични спомени, които не са били адресирани и заради това са останали непреработени. Терапевтът е този, който  ще определи, в кой момент да започне работа със спомените  чрез ЕМДР – метода . Така както човешкото тяло има естествена тенденция към изцеление, то същото е валидно и за нашето психично здраве, когато сме преживели шок или емоционална травма. Нашият ум прави връзки за нас непрекъснато, които са насочени към здраве и оцеляване. През 1980 г бива  открита  двустранната  стимулация – Алтернативно стимулиране на дясната и лявата страна на мозъка, чрез което  се ускорява естествения процес на завръщане на психичното здраве

Спомените за травматични преживявания се съхраняват замразени в паметови мрежи. Те не могат да се свържете с други, по-адаптивни паметови мрежи . Така  естествения лечебен процес не може да се случи . С EMDR терапия, това обаче се постига и този замръзнал спомен успява да се свърже  с по-адаптивни “здрави “ спомени.

Точно както човешкото тяло има естествената способност да лекува физически рани, така имаме и същите вродени способности да лекуваме психиката след преживян шок или емоционална травма. Нашият мозък прави непрекъснати връзки в посока  здраве и оцеляване.. Този процес продължава и между сесиите .Клиентите имат инсайти, сънища, мисли и чувства, свързани с преживяното. Затова е важно да имат своята подкрепяща ги система. Да разговарят с приятели , понякога и с терапевта си (между сесиите). След сесиите някои се чувстват изморени или им се спи. Ако е възможно,  планирайте Вашите ЕМДР сесии така че да имате време за релакс след сесията. Добре е да си водите бележки между сесиите  и да използвате техники са самоуспокояване  за да управлявате чувствата си между сесиите.

 

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>