on февруари 20, 2011 by admin in Споделено от терапевти, Comments (0)

Безчувствените неща

Безчувствените неща, които хората казват за Вашата болка и за Вас….

Има име за грешните неща, които понякога хората Ви казват след като травма е засегнала Вашия живот…. нарича се Вторично  нараняване. Може би би Ви помогнало да знаете, че това се случва на много хора , които са били травмирани , както и защо се случва това.

Повечето хора не са умишлено жестоки, те просто не знаят нешо по-добро…Ако те никога на са преживели  вида или интензивността на събитие, каквото се е случило на Вас, те все още живеят със своя  система от вярвания, където “светът е винаги  защитено място,стига да вършиш правилните неша”.Те не знаят или не искат да повярват , че лоши неша НАИСТИНА  се случват  на добрите , подготвените и умни хора, и че понякога има много малко неща, да не кажем- никак ви, които би могло да бъдат направени, за да не допуснем това да се случи. В тяхната система от вярвания е твърде плашещо  да повярват , че лоши неща се случват, така че те отхвърлят идеята ( несъзнателно) и се получава нещо подобно на някои от следващите примери:

Невярване или отричане: – Млад мъж  най-накрая доверява на своите родители, че чичото  многократно се е гаврил с него до 13-тата му година.Майка му отговаря:”Как можеш да кажеш такава невероятна лъжа за моя брат?След всичко, което той направи за теб!Засрами се!”

Омаловажаване:Мъж говори със своя застрахователен агент за това, че е загубил покрива на къщата си при последния ураган.Споменава, колко ядосан и нещастен е. Агентът му отговаря ;”Това е нищо, снаха ми  загуби цялата си къща при Урагана Ендрю.Хората загубиха доста повече при този ураган. Ти защо си толкова разстроен?”

Обвиняване жертвата: Млада жена казва на баща си, че е била  изнасилена по време на среща преди 2 седмици.Той отговаря:”Колко пъти да ти казвам, че трябва да се обличаш подходящо, когато излизаш?”

Игнориране/Незачитане:Ветеран от войната   е вече в къщи  от 3 годни .След вечеря със сестра си, той й споменава, че все още не може да понася зарята  за 4-ти Юли, защото му напомня войната.Тя отговаря”Изморих се вече да слушам вечно за твоите”проблеми” след войната. Защо не го превъзмогнеш?”

Генерализиране: Рецепционист казва на своя работодател, че е започнала терапия, защото е била ограбена на улицата и заплашена с оръжие.”ОК, да те върнем пак в  колетната служба, така и така чиновникът, който обработваше там документите, напусна”, приемайки, че тя няма да е в състояние да се справя със сегашната си  работата .

И така, надявам се, че  е  полезно да сложим име на всички това. За тези от Вас, в чиито  приятелски кръг и семейства  има хора,които Ви казват”защо просто не се справиш с това?”, ето  отговорът за тях:”Никой не си избира да бъде в ситуация, която го наранява, кара го да страда и да живее всеки ден с тези чувства . Повярвайте ми , ако наистина беше избор,който можех АЗ да направя, щях да избера  да се справя с това. Абрахам Линкълн е грешал, когато е казал:”Хората могат да бъдат толкова щастливи, колкото позволят на  ума си да бъде. Той е бил велик президент, но не и велик терапевт”.

ЕМДР е това, което Ви дава надеждата  да се справите с всичко това

(превод) Roxanne Baxter, LMFT, CTS
Certified EMDR Therapist

Tags: , , , ,

Няма коментари

Вашият коментар

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>