on август 14, 2012 by admin in ЕМДР в практиката, Comments (0)

Ка да помагнем на детето да се възстанови след травма

Важно е да се общува открито с децата след преживяна травма. Нека ги накараме да знаят,  че е нормално да се чувстват уплашени или разстроени. Вашето дете може да гледа към вас за сигнали ,как то трябва да отговори на травматичното събитие.Дайте му възможност да разбере ,че се отнасяте към симптомите на травмата по позитивен начин.

Как децата реагират на емоционална и психологическа травма

Някои често срещани реакции след  травма и начини да се помогне на детето ;

  • Регресия. Много деца могат да се опитат да се върнете към по-ранен етап от своето развитие, когато са се чувствали в безопаност и добре обгрижвани.. По-малките деца могат да намокрят леглото или да поискат бутилка; по-големи деца може да се страхуват, да останат сами. Важно е да бъдете търпеливи и  на разположение , ако детето Ви реагира по този начин.
  • Мисленето, че събитието е по тяхна вина. Деца на възраст седем или осем години са склонни да мислят, че ако нещо се обърка, то трябва да е по тяхна вина, без значение колко ирационално, това може да звучи за един възрастен. Уверете се, че детето ви разбира, че то не причинява събитието.
  • Нарушения на съня. Някои деца имат трудности при травма  със съня, някои не могат да спят, а други се събуждат често или имат тревожни сънища и кощмари. Ако не можете да дадете на детето си плюшена играчка, меко одеяло или друг негов любим предмет, който да вземе в леглото, то опитайте се да прекарате допълнително време заедно  вечерта, като се занимавате  с по-тихи дейности или четене. Бъдете търпеливи. Това може да отнеме известно време, преди детето ви да може да спи през нощта отново.
  • Ако се чувствате  безпомощни, то активното Ви участие в кампании за предотвратяване на подобни случаи, писането на благодарствени писма на хората, които са помогнали, и грижата за другите може да възвърне чувството Ви  на надежда и контрол над това,което се случва в семейството.

Източник: Sidran институт

Tags: , ,

Няма коментари

Вашият коментар

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>